OBAVEŠTENjE: Učenici koji nisu preuzeli besplatne udžbenike treba da ih preuzmu u biblioteci.

 

Novo u biblioteci

U biblioteci naše škole izložene su poklonjene knjige u periodu od 2010. do 2015. Godine. Knjige su  zanimljive,  prilagođene različitom uzrastu dece i vredne bez obzira na godinu izdanja. Izložba traje od  13.11.  do  21.11.2015. godine.

Radno vreme biblioteke je prilagođeno da bi učenici obe smene mogli da posete izložbu. Do kraja ove nedelje biblioteka radi od  9 do 16 časova.

Bibliotekar: J.Nađ

 

 

 

TUMAČENjE POJMA

Reč biblioteka ima više značenja:

zbirka sređenih knjiga

ustanova i zgrada u kojoj je biblioteka smeštena.

ZNAČENjE REČI

Reč biblioteka sastoji se od dve reči:

biblios – št znači knjiga

teka – što znači polica, orman.

DEFINICIJA

Biblioteka je ustanova koja prikuplja obrađuje, čuva i daje na korišćenje književnu i neknjiževnu građu.

NAJSTARIJE BIBLIOTEKE:

Egipatska biblioteka – podaci o njima su vrlo nepouzdani jer datiraju oko 3000 godina pre nove ere. Prva biblioteka koja se pominje je Kuća knjiga. Prvu biblioteku osnovao je faraon Ramzes II. Po predanju, na vratima je pisalo ’’Lek duše’’.

Biblioteke Asirije i Vavilonije – od asirskih biblioteka poznata je čuvena biblioteka sa glinenim pločicama asiriskog kralja Asurbanipala iz VII veka pre nove ere koje se danas nalaze  u Britanskom muzeju.

Grčke biblioteke – o njima su podaci nepotpuni i nesigurni. Prve biblioteke su privatne i javljaju se u V veku. Najpoznatija je bila Aristotelova biblioteka. Među prvim javnim bibliotekama najvažnija je biblioteka u Aleksandriji. Nju je verovatno osnovao Ptolomej II u III veku pre nove ere.

Srednjovekovne biblioteke – najpoznatija hrišćanska biblioteka bila je u Cezareji, današnja Palestina. Njena rukopisna zbirka poslužila je za izradu crkvene istorije.

Univerzitetske biblioteke – u Francuskoj, u XIII veku, Robert de Sorbon je osnovao koledž čija je biblioteka 1338. godine imala 1700 svezaka.

U Engleskoj su se postepeno razvijale biblioteke koledža u Oksfordu i Kembridžu.

U Češkoj je Karlo IV osnovao Univerzitet u Pragu 1348. godine. U Hajdelbergu, u Nemačkoj, osnovan je Univerzitet 1386. godine na kome su postojale fakultetske biblioteke.

Knjige su u ovom periodu bile vezane lancima za pult, kao predostrožnost od krađe. Ovaj sistem je primenjivan u XV i prvoj polovini XVI veka.

NAJSTARIJA SRPSKA BIBLIOTEKA:

Biblioteka manastira Hilandar – u manastiru Hilandaru na Svetoj Gori postojala je najstarija srpska crkvena srednjovekovna biblioteka koja je osnovana krajem XII veka kada je osnovan i sam manastir.

Narodna biblioteka Srbije – osnovana je 1832. godine, a te iste godine ima već oko 800 knjiga. Od samog početka joj pripada obavezni primerak. Uništena je u požaru 6.IV 1941. godine, kada su nemački avioni bombardovali Beograd. Biblioteka je danas obnovljena.

Biblioteka Matice srpske – ona je najstarija srpska biblioteka nacionalnog značaja i prva javna naučna biblioteka kod Srba. Nastala je 1826. godine u Pešti osnivanjem Matice srpske. Osnivač je bio Jovan Hadžić. Biblioteka je 1864. godine preseljena u Novi Sad. Od 1984. godine postaje Centralna matična biblioteka Vojvodine i počinje da uzima obavezni primerak svih štampanih publikacija iz Srbije.

NAJPOZNATIJE BIBLIOTEKE DANAS

Među najpoznatijim bibliotekama danas u svetu su:

Vatikanska u Rimu (osnovana u IV, a obnovljena u XV veku);

Nacionalna biblioteka u Parizu (osnovana 1376. godine);

Nemačka državna biblioteka u Berlinu (1659);

Britanski muzej u Londonu (1700);

Državna javna biblioteka Saltikov-Ščedrin u Lenjingradu (1814);

Lenjinova biblioteka u Moskvi (1828);

Kongresna biblioteka u Vašingtonu (1800).

LITERATURA:

Podaci su preuzeti iz udžbenika ’’Istorija pisma, njige i biblioteka IV razred’’ Ljubice Backić – Despotović.

ŠKOLSKA BIBLIOTEKA OŠ ’’ISA BAJIĆ’’ KULA

Naša biblioteka postoji od 1965. godine, ali je oformljena 1969. godine kada je tadašnji bibliotekar Miroje Cicmil popisao knjige i odredio ih po UDK (univerzalna decimalna klasifikacija) sistemu. Danas biblioteka ima 19400 knjiga, 1140 slikovnica i serijske publikacije.

Bibliotekar: Jaroslava Nađ