ШКОЛЕ ЗА 21. ВЕК

Школе за 21. век је образовни програм у трајању од три године, ког је осмислио и спроводи British Council, а финансира  влада Уједињног Краљевства, у укупном износу од 10 милиона фунти. Програм ће омогућити усвајање вештина критичког размишљања, решавања проблема и програмирања за преко милион ученика узраста од 10 до 15 година широм Западног Балкана. Основна школа „Иса Бајић“ је као менторска школа, била домаћин тродневне обуке за 30 наставника из наше општине.
 
Овај програм спроводи се у партнерству са надлежним образовним институцијама у земљама учесницама. Он ће ученицима омогућити да уче на забаван, интерактиван и иновативан начин. Поред стицања вештина критичког размишљања и решавања проблема, деца ће стећи и практичне вештине програмирања и моћи ће да усавршавају своје вештине кроз повезивање различитих уређаја. У склопу програма, свака школа ће добити одређени број Micro-bit уређаја – ручних рачунара на којима деца могу да програмирају  и које могу користити за све школске предмете, како би решавали свакодневне задатке.
Програм Школе за 21. век нуди константно менторство и драгоцене ресурсе за јачање способности директора школа, наставника и креатора образовне политике. 
 
Све основне школе (ученици узраста од 10 до 15 година) ће добити micro-bit уређаје (џепне рачунаре) који ће младим људима помоћи да науче нове дигиталне вештине и вештине програмирања на забаван и интерактиван начин. 
 
Вештине које ће се примарно развијати код ученика узраста од 10 до 15 година: 
 
Критичко размишљање и решавање проблема: самостално размишљање које доводи до иновативних идеја и решава проблеме. 
Ученици ће стећи способност да критички сагледавају искуства и процесе учења  и  да доносе ефективне одлуке. 
Вештине програмирања: наставници и деца ће се упознати са програмирањем  кроз програмирање засновано на блоковима, користећи Micro-bit уређаје. Ови уређаји имају сврху да инспиришу младе људе да буду креативни у коришћењу дигитаних технологија и да развију основне вештине у науци, технологији и инжењерству. Деца ће такође имати прилику да науче HTML, CSS и Python кроз креирање игрица, анимација и web страница у ваннаставним клубовима програмирања. 
Школе ће осмислити пројекте кроз које ће направити међупредметне корелације и пронаћи практичну примену micro-bit контролера. Пројекат се у овом циклусу завршава у јуну 2019.

Најуспешнији ученици у току 2017/18. годинe