Палеографски амбасадори – Међународни дан матерњег језика 2019

Ученици Основне школе “Иса Бајићиз Куле заједно са вршњацима из Републике Хрватске, Македоније (БЈРМ) и Босне и Херцеговине у оквиру eTwinning пројекта “Палеографски амбасадори – Међународни дан матерњег језика 2019”, чији су оснивачи Едита Кевро, професорица босанског језика и књижевности у ЈУ ОШ “Дрежница (Мостар) и Валентина Мујичић, професорица српског језика и књижевности у ОШ „Иса Бајић“ Кула , обележили су Међународни дан матерњег језика.

Тема пројекта је уско повезана са темом UNESCO-а поводом Међународног дана матерњег језика 2019. године: „Старосједилачки/домородачки/аутохтони језици важни за развој, изградњу мира и помирење”. (IYL19). Идеја пројекта је да ученици, припадници различитих култура, заједно обележе Међународни дан матерњег језика 2019. на забаван и иновативан начин.

Партнерству између аутора пројекта Едите Кевро и Валентине Мујичић придружиле су се бројне школе из региона као партнери у пројекту. Ауторка пројекта је за ученике осмислила улоге палеографских амбасадора који су остаарили изузетну сарадњу у пројекту.

“Радујемо се заједничком учењу кроз истраживачке задатке и сарадњу. У пројекту ћемо представити најзначајније споменике наше писмености. Истражујемо и поетска средњовековне дела и музику тог времена. Надамо се да ћемо кроз сличности и разлике направити мостове пријатељства са учесницима пројекта”, порука је палеографских амбасадора ОШ „Иса Бајић“ Кула.

„Поздрав радосни за све оне чија је посвећеност дечијем свезнању неисцрпна“, поручују амбасадори ОШ „Свети Сава“, Суботица, Република Србија, који су нагласили: “ Наш тим учешћем у овом пројекту отвара врата света и тај исти свет доводи на наша врата. Лепо је знати да се и овакво путовање може заршити правим стиском руке и осмехом негде на стазама које су пред нама. „Живот није што и пољем прећи“, треба знати ходати, а ово је прилика за један велики корак у свет нових сазнања. Истражујемо друге посматрајући себе!”

“Током ове седмице у фебруару, неколико ентузијастичних и иновативних наставника удружује се у групу Палеографски амбасадори, реализирајући један занимљив и поучан eTwinning пројекат. Сви ћемо са својим ученицима обиљежити Дан матерњег језика, 21.фебруар, али оно што је још драгоцјеније, упознат ћемо се у данашњици и бити дио велике међународне приче, приче која показује да имамо толико заједничког”, поручили су најстарији амбасабори у пројекту, ученици Средње техничке школе, Тешањ, БиХ.

Палеографски амбасадори ОШ „Јован Дучић“ Београд, радују се овом пројекту, јер ће научити нешто ново о споменицима писмености код нас и у окружењу, учити једни од других и забавити се!

Да је лијепо бити дио ове приче потврђују и намлађи учесници пројекта, првачићи ОШ „Бијело Поље“, Ливач за које су палеографски амбасадори ОШ „Дрежница“ израдили бојанку на босанчици.

Палеографске поздраве шаљу и палеографски абасадори ОШ „Дрежница“, Мостар који су упутили и своју званичну амбасадорску честитку Одјелу за друштвене дјелатности Града Мостара, Педагошком заводу Мостар, Министарству образовања, науке, културе и спорта ХНК , Федералном министарству образовања и Институту за језик, Сарајево.

Пројектне активности се одвијају од 18. до 22. фебруара, а пројекат завршава 28. фебруара. Да су деца најбољи амбасадори сведочи и њихова дипломатска комуникација, али и бројне пројектне активности у којима су исказали палеографско знање и изузетну креативност.

 

Најуспешнији ученици у току 2017/18. годинe